arwon fuksi,

Fuksi on ensimmäisen vuoden opiskelija, joka totuttelee elämään yliopistomaailmassa ja opiskelijayhteisössä. Jokainen vanhemmista tieteenharjoittajista on joskus ollut fuksi ja joutunut omaksumaan valtavasti uutta tietoa ja taitoa liittyen niin opiskeluun kuin muuhun oheistoimintaan. Heistä osa on ISOina tai muuten killan toiminnassa aktiivisesti mukana, ja opastavat vaaleanpunaiseen alkuun Koneinsinöörikillan fukseina.

Yliopisto-opiskelu eroaa merkittävästi lukio-opinnoista, ja usein kuuluu puhuttavan akateemisesta vastuusta ja vapaudesta. Vapaus saattaa aluksi olla turhankin houkuttelevaa, ja kannattaa ajoissa opetella sinulle sopiva tasapaino niin opintojen, vapaa-ajan toiminnan ja muun välillä. Vanhemmat kiltalaiset ovat toki myös tässä tukena.

Fuksivuosi huipentuu mahdolliseen Wappuun, jos fuksimajuri sellaisen päättää teille suoda. Tällöin teekkarin arvoniemen arvoisiksi itsensä osoittaneet fuksit saavat ensi kertaa painaa teekkarilakin päähänsä. Teekkarin arvonimen voi ansaita suorittamalla lakkitutkinnon riittävin pistein ja käyttäytymällä tapahtumissa asiallisesti. Pisteiden arvoiset pisteet voi löytää fuksipassista, jonka saat orientaatioviikon maanantaina. Jos omasi on hukkunut, ota yhteyttä fuksikapteeneihisi!

Lakkitutkinto

Lakkitutkinto koostuu erilaisista suorituksista, joiden avulla voit saada myönnytyksen kippareiltasi teekkarilakin pitämiseen jo Wappuna 2025. Tutkinnon suorittamisesta ei tarvitse stressata, mutta sille on syytä varata hieman aikaa, sillä joidenkin suoritusten tekemiseksi on vain rajattu hetki. Lakkitutkinnon tavoitteena on tutustuttaa sinut vapaaehtoistyön saloihin, yritysvierailuihin, kippareihin sekä teekkariuteen sen historian havinoista aina tähän päivään asti.

Ensimmäisinä päivinäsi orientaatioviikolla saat käteesi fuksipassin. Sen tulee pysyä matkassasi koko fuksivuotesi ajan, ja siitä näkyy kaikki mahdolliset asiat, mistä voitkaan saada pisteitä.

Pisteet jaetaan kahteen kastiin: pakollisiin ja vapaaehtoisiin. Pakollisten pisteiden joukko näkyy kokonaisuudessaan viereisellä sivulla: kun nämä kaikki on suoritettu, olet ansainnut sata pistettä!
Näiden pakollisten asioiden lisäksi sinun tulee suorittaa vapaavalintaiset 200 pistettä fuksipassisi ohjeiden mukaan. Pisteitä on tarjolla jo orientaatioviikolta reilusti yli sata, joten tämähän sujuu kuin tanssi ja on helppoa kuin heinän teko. Pisteitä saa sekä isoista tapahtumista että pienemmistä jaoskokoontumisista, joten olit sitten bilehile tai kiinnostunut jonkin tietyn jaoksen toiminnasta enemmän, pisteitä on tarjolla.

Pakolliset pisteet koostuvat seuraavista suorituksista:

  • Kipparin tapaaminen
  • Kymmenen opintopistettä
  • Opiskelijakulttuurimuseovierailu
  • Fuksijäynä
  • Excursio
  • Laulutentti
  • Työpiste
Opinnot

Ensimmäisen periodin kurssi-ilmoittautumiset ja HOPSin rakentelut hoidetaan yhdessä yliopiston henkilökunnan ja ISOhenkilöiden kanssa orientaatioviikolla, joten niistä ei tarvitse kesän aikana huolehtia.

Energia- ja konetekniikan pääaineessa koulutetaan osaajia yhdyskunnan ja teollisuuden energian tuotannon ja käytön, sekä konetekniikan ja konejärjestelmien alueille. Opiskelijat rakentavat vahvan luonnontieteellisen, matemaattisen ja tietoteknisen osaamisen yleisissä opinnoissa, minkä jälkeen he voivat joko syventää konetekniikkaan keskittyvää osaamistaan esimerkiksi mekaniikan, tuotantotekniikan, materiaalitekniikan ja tuotesuunnittelun osalta, tai keskittyä energiatekniikkaan ja oppia lisää esimerkiksi energian konversioprosesseista, uusiutuvasta energiasta, energiajärjestelmistä, ympäristönsuojelun roolista yhteiskunnassa ja teollisuudessa sekä energiatalouden ja -markkinoiden perusteista.

Opinnot koostuvat seuraavasti:

  • Perusopinnot 65-66 op
  • Pääaineopinnot 65 op
  • Sivuaine 20-25 op
  • Vapaasti valittavat 24-30 op
Linkkejä
Fuksiopas